piatok 10. apríla 2015

Reportáž z chaty

Chata, malý domček na Morave

Táto chatka, skôr malý domček sa nachádza v dedinke na Morave, na polceste medzi Košicami a Prahou. Predminulý rok vyhrala cenu o najkrajšiu dedinu v Čechách a na Morave. Je to rodisko J.A.Komenského (kto chce, názov si nájde) Máme ju len pár rokov, zatiaľ tam chodíme len pracovať a na fašiangy.
Ked sme ju kúpili, tak sme tam nabehli celá 4-členná rodina, haraburdy, sme všetky vyhodili na skládku, doniesli sme koberce, farbu na stenu, nejaké látky, záclonky, šijací stroj a starý gauč. 
Za 1 víkend, 2 dni sme ju vypratali, vymaľovali, upratali, položili nové koberce, ja som pošila záclony, v kuchyni očalúnila lavicu, ušila poťah na starý gauč, očalúnila kreslo a odišli domov. Dlho sme rozmýšľali, ako ju zariadíme, ale vtedy som bola v práci veľmi vyťažená, na nejaké prerábky nábytku nebolo času. Po dlhšom hľadaní kde-kade, nás napadlo skočiť do IKEI a poobzerať sa, čo tam majú. Nakoľko najbližšia IKEA  je od nás 400 km,  doma z tohoto obchodu máme len nejaké maličkosti. Zato cena (boli veľké zľavy) a prevedenie tohoto nábytku z dreva nás zaujala natoľko, že sme si kúpili posteľ, 2 komódy, stôl.   Z IKEI ? , NO A ČO?
Chodíme na chatu zatiaľ len 2-3 krát do roka, takže veľa vecí sa tam bude ešte prerábať, doplnky chýbajú, poriadny krb do obývačky, gauč prejde celkovou premenou, podlaha bude drevená, kúpelňa sa trochu učeše atď..
NESNAŽÍME SA UROBIŤ Z TOHOTO 150 ROČNÉHO DOMU MÚZEUM, KĽUDNE TAM DÁME NIEČO AJ Z 21 STOROČIA.  
Samozrejme teraz by som už hľadala nejaké starožitné komody a tie prerábala, ale vtedy toto bolo najrýchlejšie riešenie. Inak aj po 5 rokoch ten nábytok vonia drevom.




....

Obývačka:  nad posteľou zarámované sušené ruže - budú sa samozrejme meniť
                   posteľné prádlo s veľkými jabĺčkami do chaty ako stvorené, teplá deka nevyhnutnosť
                   zrkadlo z domu -  po prerábke kozmetického stolíka
                   kreslo ostalo po majiteľoch, len je čalúnené - tiež sa bude látka meniť, poduška po babke
                   v neposlednom rade staré okno, olejomaľba oblohy - teraz by som dala zrkadlá, z druhej
                  strany   izby by sa odrážalo svetlo do tejto tmavej časti.
 V kuchyni boli a zatiaľ aj sú okná, dvere, trámy všetko natreté na modro. V izbách na tmavo hnedo. Zatiaľ som stihla premaľovať len dvere, zvyšok najbližšie.





 Nejaké detaily -   pôvodný zámok na dverách, kto je vyšší ako 175 cm, tak musí skláňať hlavu. Zbierka okuliarov, (inak v 3 rámoch) niektoré sú veľmi staré.  Rám a podklad určite vymením.

Kuchyňa:  zatiaľ sme s manželom urobili takú jednoduchú murovanú kuchynskú linku.
 Je tam strašný luster, určite niečo vyrobím.


 Pre tieto kachle sme kúpili chalupu a ešte preto, že mal nejakú kúpeľňu a WC (chystám stolík pod umývadlo) Ako som písala, predtým pôvodní majitelia dali modrú farbu, kde sa len dalo, takto na fotke to vyzerá pekne, farebne, ako perníková chalúpka, ale aspoň trámy a okno bude časom biele. Lavica a polička na stene je tiež od pôvodného majiteľa, celá lavica bola oblepená modrým kancelárskym kobercom. Kúpili sme molitan a látku ktorá má v sebe modrú farbu a celú lavicu som očalúnila a ušila pár podušiek. Chcela by som tu urobiť nejaký užší stôl, nakoľko tento zavadzia pri kúrení.
 

POKLAD z pôjdu: Nečakajte nič extra, lebo nič tam nebolo, ale kto má oči, ten nájde. Táto debnička MADE IN CZECHOSLOVAKIA bola plná špiny a polámaného skla. No a okrem iného v nej bol látkový mešec plný nejakého lesklého bieleho prášku. Nakoniec som na to prišla čo je to, pomletá perleť. Bude dobrá na vianočné ozdoby, namočíte staré škaredé gule do lepidla a potom do perlete a máte nové, lesklé, biele, perleťové ozdoby.
A čo na pôjde ešte bolo?  Nový ešte zabalený 10 cm molitam. Vrece mini polystyrénových guličiek (ešte neviem na čo to bude dobré), jedna časť guľatého ratanového kresla (asi bude hojdačka) a štyri rozkladacie naozaj staré drevené stoličky a .........veľký kontajner bordelu.   

Ešte pár fotiek. Tento gauč určite niekto pozná, každý diel sa dá roztiahnuť, takže sa na ňom vyspia štyria ľudia. Hoci ten poťah som dakedy šila ja, ale aj tak dostane určite iný poťah. 

Domček má ešte mini spálňu -taký spací vozeň, ide sa tam z kuchynky, nie sú tam dvere, chceme urobiť posuvné závesné dvere.  Malú štvorcovú chodbu, tam som urobila provensálsky vešiak zo starých dvier.
                                          Takže veľa materiálu na ďaľšie prerábky a DIY nápady.

PRAJEM PRÍJEMNÝ ZVYŠOK DŇA

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára